De jeugdige debaters vertegenwoordigen een Europees land. Havo-vier en VWO-vier leerlingen van de Cuijkse school kruipen die week samen met leerlingen van het Koninklijk Atheneum Koekelberg uit Brussel in de huid van afgevaardigden van Hongarije. Ook andere Europese landen zoals Duitsland, Griekenland, Frankrijk en Cyprus worden vertegenwoordigd.

 

Uitdaging

 

Docenten Kitty Schuur en Eva Jongen zijn druk bezig met de organisatie. "We nemen al meer dan vijfentwintig jaar met onze leerlingen deel aan dit Europese jeugddebat. Altijd was het in grote steden. Wij hebben de uitdaging opgepakt om dit MEP nu naar Cuijk te halen. In het afgelopen jaar hebben we onder andere het programma samengesteld maar ook de leerlingen inhoudelijk voorbereid op hun commissiewerk."

 

Unieke ervaring

 

De gezamenlijke opening in Schouwburg Cuijk is op maandag 6 maart en wordt verricht door Europarlementslid Wim van de Camp (CDA) namens de Europese Volkspartij. "Het wordt voor de leerlingen een unieke ervaring om midden in een democratisch proces gezet te worden. Standpunten opstellen, deze verdedigen in commissievergaderingen, maar ook compromissen sluiten. We zijn met de leerlingen twee dagen naar Brussel geweest om ervaring op te doen. Iedere deelnemer aan dit MEP gaat chique gekleed. De jongens in pak met stropdas en geen sneakers. Vanuit onze school zitten zes leerlingen in de commissies en een leerling is journalist."

 

Zelfrijdende auto's

De onderwerpen welke besproken worden in de twaalf commissies zijn onder meer welke maatregelen moeten we treffen om het Europees wegennet geschikt te maken voor zelfrijdende auto's. Maar ook het vormen van een Europees leger, afspraken maken omtrent belastingontwijking van multinationals en werkgelegenheid voor veel werkeloze vrouwen en ouderen komen aan bod. De plenaire zittingen zijn openbaar en zijn donderdag 9 en vrijdag 10 maart in Hotel van der Valk. "Naast Hotel van der Valk Cuijk zijn de gemeente Cuijk, ROC en de protestantse gemeenschap Cuijk onze gastvrije partners."

 

ROC

Ook ROC de Leijgraaf sluit zich aan. Docent Rolf Asbroek: "Samen met het Merletcollege zijn we toch twee vooraanstaande scholen in Cuijk. We nemen niet deel aan het debat maar verzorgen drie hospitality-activiteiten. Leerlingen van onze school maken tweemaal een buffet en een keer een lunch voor alle deelnemers. Leerling-gastvrouwen en gastheren worden ingezet. Dit is voor ons gewoon les maar de samenwerking tussen deze twee scholen vind ik heel erg belangrijk. Voor ons netwerk maar ook voor eventuele doorstroom van leerlingen."

 

Wedstrijd

Aan het Europees jeugddebat zit een wedstrijdelement verbonden: "De beste debaters kunnen doorstromen naar de Nederlandse MEP in Den Haag in de Tweede Kamer. Of uiteindelijk zelfs doorgaan naar de Europese editie. Het mooie is dat alle commissieleden niet op de financiën hoeven te letten. Dat debatteert toch iets gemakkelijker."

 

www.mepnoordbrabant.nl