Copyright 2017 Wegener NieuwsMedia BV
All Rights Reserved


De Gelderlander
 
10 maart 2017 vrijdag
Maasland Editie
 

Jongeren een week lang Europoliticus
 

Geschreven door Anita van Rootselaar

 
Doen alsof je Europarlementariër bent, dat is de opzet van het Model Europees Parlement, kortweg MEP.
 

Cuijk jeugdparlement

Het Merletcollege in Cuijk is dit jaar voor het eerst gastheer van de provinciale voorronde van het jeugdparlement. 180 scholieren uit Noord-Brabant en België nemen daaraan deel.

In een grote zaal zitten ze: scholieren, keurig gekleed in pakken, colbertjes, nette rokjes en pumps. Achter het podium, waarop onder meer de voorzitster zetelt, prijkt een blauwe vlag met gele sterren: de vlag van de EU. Het MEP is niet een toneelstukje, de politiek wordt er serieus genomen. Wie niet in gepaste kledij verschijnt, kan zelfs de toegang geweigerd worden. Het doel is jongeren aan het denken te zetten over Europa.


Dertien scholenkoppels representeren ieder één land. Iedere school heeft zes afgevaardigden, plus een journalist. Voor het Merlet heeft Ruth van Hulst (16) de rol van journalist ,,Ik vind het leuk, maar ik was toch liever parlementariër geweest. Ik merk dat ik graag mijn mening wil geven''

De jonge 'Europarlementariërs' hebben posten gekregen in twaalf verschillende commissies en gezamenlijk per commissie een resolutie gemaakt. Tijdens de laatste twee dagen wordt over deze resoluties gedebatteerd en gestemd.

De onderwerpen liegen er niet om. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over de klimaattop in Parijs en culturele integratie binnen de EU. De beste scholieren uit de provinciale voorrondes worden uitgenodigd voor de landelijke editie.

De eerste Cuijkse editie lijkt tot dusver een succes: ,,Wij doen als school al meer dan 25 jaar mee; dit is de 28ste editie. Wij zijn de eerste school van Brabant in zo'n kleine plaats die het MEP organiseert", aldus Eva Jongen, docent van het Merletcollege en samen met collega Kitty Schuur organisator van het MEP Noord-Brabant. Schuur: ,,We zijn zeer tevreden. We merken dat het MEP gaat leven bij onze leerlingen doordat we het nu zelf organiseren."

Ook de Cuijkse gemeenschap heeft zich deze week ingezet voor het MEP. Het ROC de Leijgraaf verzorgt de lunches en twee diners. Daarnaast hebben veel inwoners hun huis opengesteld als gastgezin voor de jonge debaters.

Tijdens de slotceremonie vandaag wordt bekendgemaakt wie aan het MEP-landelijk mogen deelnemen.