Armand is in 1995 gevlucht uit zijn geboorteland Kongo nadat zijn vader door de militaire politie voor zijn ogen was doodgeschoten en hij zijn leven ook niet meer zeker was. 

Armand vertelde in de les over zijn leven in Kongo, de dood van zijn vader, zijn eigen arrestatie en vlucht naar Nederland.

Hij gaf de leerlingen een kijkje in het leven in een Afrikaans land waar een dictator de baas is. Wat indruk maakte is dat hij als kind dezelfde dromen had als onze leerlingen.

Ook hij wilde een diploma halen, werk zoeken en een gezin stichten. Dat leek allemaal ook te gaan gebeuren totdat zijn vader plotseling werd doodgeschoten en hij op eigen benen moest gaan staan.

Hij vertelde hoe hij 13 jaar lang in allerlei opvangcentra en asielzoekerscentra verbleef en pas na 13 jaar een verblijfsvergunning kreeg.

Hij vertelde ook hoe hij die tijd heeft beleefd. Zo zat hij in een opvangkamp bij Den Bosch en daar trokken Nederlandse ouders hun kinderen bij hem weg waarbij ze zeiden dat hij vies en gevaarlijk was en Ebola heeft.

Dit heeft hem vreselijk gekwetst waardoor hij uiteindelijk liever terug wilde naar Kongo, met gevaar voor eigen leven, dan hier in Nederland blijven.
Armand vertelde dat hij in Nederland is opgevangen door een Nederlands gezin die hij nu als zijn vader en moeder beschouwd.

Dat heeft hem ontzettend geholpen. Inmiddels heeft Armand werk, is hij muzikant en bezoekt hij scholen om zijn verhaal te vertellen. 

Zijn boodschap is duidelijk. In veel landen waar nu vluchtelingen vandaan komen is het leven niet veilig.

De mensen die hier komen verlaten hun huis en dorp niet zonder reden en willen niets lever dan een leven hebben met veiligheid, eten, woning en werk.

Dingen die ze in hun eigen land ook hadden voordat ze op de vlucht moesten.

Door contact te maken met vluchtelingen, zoals vandaag met Armand, leren vluchtelingen en Nederlanders elkaar beter kennen en waarderen en respecteren. En dat is, zegt hij, de enige manier om de wereld vrediger te maken.
Tussen de middag heeft Armand ook nog gezongen in de aula en liet hij via You Tube beelden zien van een optreden met zijn band. De leerlingen genoten er van en er werd zelf meegedanst.
Kortom, de dag was bijzonder succesvol en wij hopen dat deze dag een klein beetje heeft bijgedragen aan begrip en respect voor elkaar.