Vmbo

Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Naast de theoretische leerweg van het vmbo (de mavo) kent het vmbo ook een beroepsgerichte leerweg, die twee niveaus heeft: kader en basis. Beroepsgericht onderwijs sluit prima bij je aan als je beter vanuit de praktijk dan vanuit de theorie kunt en wilt leren.

 

De eerste twee leerjaren (de brugperiode) volgen alle leerlingen dezelfde vakken. Het gaat dan vooral om Nederlands, Engels, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde e.d. Om te beginnen best wat veel theorie, maar daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het verkennen van de beroepsmogelijkheden, waar je dan in de bovenbouw (klas 3 en 4) uitgebreider mee kennis gaat maken.

 

Dienstverlening en Producten

 

In de bovenbouw van het beroepsgericht onderwijs krijg je het beroepsgerichte profiel Dienstverlening en Producten. In het vierde jaar doe je examen.


Binnen D&P leer je:
• Het organiseren van een activiteit
• Presenteren, promoten en verkopen
• Een product maken en verbeteren
• Multimedia product maken


Je gaat werken met allerlei thema’s (o.a. de sportschool, het tuincentrum en het hotel).  De computer ga je veel gebruiken tijdens deze lessen. Bij ieder thema werk je met praktijkkaarten (o.a. video maken, het voeren van een telefoongesprek, wandlicht maken, groentesoep maken, technisch tekenen). Naast de verplichte onderdelen van Dienstverlening en Producten heb je per vestiging diverse keuzemogelijkheden.


Cuijk: 
Vind je koken, broodbakken en banketbakken (taarten) erg leuk en wil je daarnaast ook nog leren
hoe je al dit lekkers moet serveren in een restaurant? Dan is HBR (horeca, bakkerij en recreatie)
echt iets voor jou!

Heb jij altijd al je vader of moeder willen helpen bij allerlei technische zaken zoals het repareren van je eigen fiets, of iets met elektriciteit in huis? En ben je geïnteresseerd in de techniek en het ontwerpen met de computer en de 3D printer? Dan is Techniek echt iets voor jou!

Herken jij jezelf bij de volgende werkzaamheden: nagels lakken, haren stylen, make-up, ouderen verzorgen, kinderfeestjes organiseren en werk je heel graag samen met anderen? Dan is Zorg en Welzijn echt iets voor jou!


Grave:
Vind je het leuk een eigen bedrijf op te richten, een game te maken of een webshop te onderhouden? Dan is Economie en Ondernemen iets voor jou.

Gaat jouw hart sneller kloppen van een schoonheidsbehandeling of mooie make-up, nagels en een prachtig kapsel, gezonde maaltijden maken (en opeten!), spelletjes en (sportieve) activiteiten bedenken voor kinderen en ouderen en hen verzorgen, dan kun je kiezen voor Zorg en Welzijn.

Verder maken alle leerlingen in Grave kennis met: Podium.
Hierbij leer je om met veel zelfvertrouwen te presenteren voor kleine en grote groepen. Daarnaast ga je met een groep een echt optreden organiseren, je mag dan kiezen uit de vakken decor/kostuums, zang/muziek/licht/geluid of acteren.


Mill:
Houd je van sport en bewegen, heb je interesse in het werken in een uniform (beroepen zoals: politie, bewaking, beveiliging, leger), vind je het leuk om evenementen te organiseren, dan is Sport, veiligheid en Recreatie echt iets voor jou!

Heb je altijd al graag geknutseld (timmeren, zagen, bouwen, schilderen) en ben je ook benieuwd hoe de elektriciteit in je huis werkt, dan is Techniek voor jou de juiste keuze.

Ben je nu al vaak bezig met het maken van gerechtjes, het bakken van cake of taartjes, het organiseren van activiteiten voor kinderen of je opa/oma en houd je van mooie nagels, make-up en een leuk kapsel? Dan ben je de aangewezen persoon voor Zorg en Welzijn.

 


 

Klik op onderstaande link voor meer informatie over de vernieuwing van het vmbo (leerjaar 3+4).

 

VMBO PPP