20-12-2022

150 keer een 'glimlach’ naar Catharinahof in Grave

Kerst Challenge Catharinahof en Merletcollege Grave

Wat begon bij een maakopdracht voor het vak creatief & techniek is nu uitgegroeid tot een maatschappelijke actie waar jong en oud aan samenwerken. Leerlingen van het Merletcollege in Grave gaan de uitdaging aan om nog voor de kerst 150 kerstpakketten te bezorgen voor de bewoners van woon/zorg complex Catharinahof in Grave. De bewoners zijn inmiddels zelf ook betrokken bij deze uitdaging en leveren een creatieve bijdrage aan het productieproces. Veel partijen werken samen om deze actie tot een succes te maken. Dit is één van de kerstacties die in deze periode op Merletcollege worden georganiseerd. Met elkaar, voor elkaar!

Kuijpers: “Je wilt leerlingen enthousiasmeren en verleiden voor creativitiet & techniek en het belang van maken. Wanneer je een praktijkopdracht ontwikkelt zoek je naar hoe dit context kan krijgen voor leerlingen. In dit geval is het samen werken aan realiseren van een gezamenlijk doel in de eigen regio een waardevolle context. Zeker als dit samen kan met de bewoners van Catharinahof.. Het verbinden van twee generaties is dan een volgende en logische stap. Met elkaar, voor elkaar. Hoe mooi is dat.” 

 

Ja, ik doe mee.

De challenge is een samenwerking met Anke Liefrink, activiteitencoördinator Evenementen en Ariadne van Haren, activiteitenbegeleidster bij woon/zorg complex Catharinahof.

Anke Liefrink: “De actie vinden we top omdat het samenwerken aan een gezamenlijk doel is. De verbinding tussen jong en oud en het voor elkaar iets kunnen betekenen. Dat is zeker zo belangrijk in deze tijd. Waarom we ook meedoen is omdat we het ontzettend leuk vinden om samen te werken en samen een mooi product maken.”

 

Iedere leerling wordt gezien op het Merletcollege in Grave.

Als je de school binnenkomt kun je er ook niet omheen. Er is een logo ontworpen en middels posters worden leerlingen warm gemaakt voor de challenge. Door de overzichtelijke omvang van de school is al snel iedereen op de hoogte van de kerstactie. Leerlingen van het Merletcollege in Grave en de regio hebben bekenden die in het woonzorgcomplex wonen. Dat motiveert!

Wat begon met één klas is op spontane wijze uitgegroeid van een klein naar groter project. Dus als er leerlingen willen aanhaken dan is dat zeker mogelijk.

De leerlingen hebben de lat hoog gelegd; ‘We willen 150 bewoners van woon/zorg complex Catharinahof in Grave een prachtig kerstgeschenk én een glimlach bezorgen’.

 

Lichtpuntje in de donkere dagen.

Kuijpers werd door Jeanne van Lith van ‘BOEKV(R)OUWEN uit Escharen benadert of ze mochten deelnemen aan de actie. ‘Natuurlijk kan dat!’ Jeanne: “Wij vinden het toch belangrijk om een klein lichtpuntje te kunnen zijn of geven in deze dagen. Wij vinden het erg leuk daar een bijdrage aan te mogen leveren met boekvouw kadootjes. We hopen zo voor bewoners van woon/zorg complex Catharinahof een klein lichtje te zijn in deze sombere, donkere dagen. Verbinden jong en oud!”

 

Met elkaar én voor elkaar in de regio.

Wonen, zorg, ontspanning en plezier lopen in woonzorgcomplex Catharinahof naadloos in elkaar over. Dat maakt Catharinahof niet alleen uniek, maar tegelijk ook heel dichtbij. Waar verbinding wordt gemaakt tussen mensen. Jong en oud, professional en vrijwilliger werken er aan een maatschappij die 'goed voor elkaar' is. Dat merk je aan alles.

De bewoners leveren zelf ook een bijdrage aan het project. Tijdens de Atelier ochtenden (Klavertje Groen) wordt er aandacht besteed aan de kerst challenge en wordende inlayś van het dienblad door bewoners gedecoreerd. Een bewoner vertelt enthousiast: ‘Wat mooi dat we mee kunnen helpen. Op deze manier doen we het echt samen. We vinden het elk jaar weer leuk om mee te doen.

Er is veel aandacht voor de actiefoto’s van leerlingen en bewoners. Deze worden gedeeld door de twee locaties. Nieuwsgierig bekijken leerlingen de foto’s op het grote scherm.

‘Hé, die mevrouw ken ik!’, roept een leerling.

 

Op visite.

Op donderdag 8 december zijn we met een aantal deelnemers van het atelier Klavertje Groen. De bewoners keken hun ogen uit op het Merlet College en vonden het leuk om te zien waarvoor ze de inlay’s aan het maken waren, ze moeten wel wachten tot 22 december voordat ze zien wat er gemaakt is.

Dhr. Kuijpers gaf uitleg hoe het tot stand is gekomen. Na een welverdiende koffie zijn we weer teruggekeerd naar Catharinahof.

 

De kunst van het verpakken.

Voordat de kerstpakketten uiteindelijk wordt afgeleverd bij woon/zorg complex Catharinahof maakt het nog een stop bij het leslokaal van Dienstverlening & Producten. Rollen folie en linten staan hier klaar voor de leerlingen van de bovenbouw. Zij verpakken professioneel en met grote zorg alle werkstukken tot 150 feestelijke kerstpakketten. 

 

Gemeente Land van Cuijk ook  enthousiast.

Naast het Merletcollege en woon/zorg complex Catharinahof is de gemeente Land van Cuijk ook onderdeel van de samenwerking. De gemeente Land van Cuijk ondersteunt en maakt het mogelijk dat er leuke plantjes  aan het kerstpakket worden toegevoegd. Deze worden bij de lokale bloemenwinkel Lavendel ingekocht (‘support your locals’).

 

Alles voor een glimlach.

Ruim voor de kerst zullen de kerstgeschenken bij woon/zorg complex Catharinahof worden bezorgd. Leerlingen vragen of ze mee mogen. Er wordt vanzelfsprekend zorgvuldig afgewogen wat past en kan.

Afgaande op de eerste reacties wordt dit initiatief erg gewaardeerd door de bewoners. De kado’s krijgen beslist een mooi plekje in de appartementen. Dat kan niet anders.

Op deze wijze dragen we samen bij aan warmte en aandacht die zoveel goed kan doen.

En wie weet ontvang je een mooie glimlach... Wie wil dat niet in deze moeilijke tijd?

 

 

 

 

Foto’s ‘Op de Koffie’

 

Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.