Uitwisseling 4 havo en 5 vwo

  In de week van 6 tot 12 oktober gingen de leerlingen van 4 havo en 5 vwo op een gemeenschappelijke uitwisseling naar vier bestemmingen in Europa. De leerlingen die niet meegingen, liepen een korte stage van een week bij een bedrijf in de regio Cuijk.

  De uitwisseling heeft als doel jongeren te laten ervaren hoe het is om een week in een andere familie in een ander land mee te draaien. Hierdoor kunnen ze het leven van henzelf in Nederland goed spiegelen aan dat van een jongere in het buitenland en ervaren dat wat thuis ‘normaal’ is, elders op een andere manier gaat. Zo wordt het dagelijkse naar school fietsen in Nederland in één keer in het buitenland als iets heel bijzonders gezien en blijkt dat de Nederlandse koude lunch, bestaande uit boterhammen en een pakje drinken, die tevens binnen een half uur moet worden weggewerkt, in het buitenland wordt vervangen door een heerlijke warme lunch waar je rustig de tijd voor mag nemen. Ook merken ze dat de soms door hen verguisde organisatie op het vertrouwde Merletcollege toch niet zo slecht blijkt wanneer je kijkt hoe zaken in het buitenland op school geregeld zijn. Ook wij als docenten zien dat onze vakbroeders in bijvoorbeeld Spanje en Italië met veel meer onzekerheid en bureaucratie moeten zien te dealen dan wij. Daarentegen valt eenieder op hoe gejaagd we in Nederland in het leven staan; alles staat in het teken van efficiëntie en daadkracht en vergeten we vaker de tijd te nemen voor elkaar en voor de geneugten van het leven.

  Dit jaar vertrok er een groep naar het vertrouwde Torino in Italië. Een stad die vroeger geheel in het teken stond van de auto-industrie en nu een fijne, mooie, ja zelfs autoluwe stad is geworden. Het is een grote stad, maar de leerlingen kunnen de stad zelf leren ontdekken zonder de hordes toeristen die velen andere Italiaanse steden teisteren. Naast vele nadere dingen bezochten ze het automuseum en het magistrale filmmuseum dat inmiddels het symbool van de stad is geworden.

  Dit jaar vertrok er een groep naar het vertrouwde Torino in Italië. Een stad die vroeger geheel in het teken stond van de auto-industrie en nu een fijne, mooie, zelfs autoluwe stad is geworden. Naast vele andere dingen bezochten de leerlingen het automuseum en het magistrale filmmuseum, dat inmiddels het symbool van de stad is geworden.

  Een andere bestemming waar we als school al jaren mee uitwisselen, is het Servische gymnasium van Karlovac nabij de stad Novi Sad. De school is toegespitst op vreemde talen en de Servische leerlingen spreken uitstekend Engels en hebben doorgaans een goede klik met onze leerlingen. Naast een bezoek aan Karlovac en Novi Sad bracht de groep een bezoek aan de hoofdstad Belgrado.

   

  Een nieuwe bestemming dit jaar was het Noord-Spaanse Mungia. Het plaatsje met ongeveer de grootte van Cuijk, ligt vlakbij de stad Bilbao. De leerlingen leerden de goede plaatselijke Baskische keuken kennen en ze bezochten de stad Bilbao en de fantastische grillige kust.

  De laatste school waar de leerlingen heen geweest zijn, is de school in het Bulgaarse Kanzanlik. De leerlingen werden op school warm onthaald en hier bleek dat de Bulgaarse school qua systeem en uitrusting het verste afstond van onze Cuijkse school. Bulgarije worstelt nog met vele problemen, maar opvallend was de gastvrijheid van de leerlingen en hun ouders. Ook de prachtige natuur en de stad Plovdiv werden gewaardeerd.

  Mocht u de uitwisseling nader willen volgen, dan kunt u terecht op de speciale Facebook-pagina van het Merletcollege: Exchange Merletcollege Cuijk

  Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.