Een paar vragen aan Afra Maas (CH5B) en Silke Loeffen (CH5C)...

 

• Ervaren jullie spanning voor de examens?

Ja, we vinden beiden de examens heel spannend om te maken, vooral omdat het steeds dichterbij komt en het een grote invloed heeft op volgend jaar en je carrière. De spanning begon in 4 HAVO al, maar nu komt het voor ons steeds dichterbij en we proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden en goede punten te halen.

 

• Wat vinden jullie belangrijk tijdens de voorbereidingen?

De uitleg in de lessen zijn heel belangrijk, naast de lessen moet je natuurlijk thuis ook wel oefenen. De uitleg is eigenlijk een basis waarmee je opdrachten gaat maken en examens gaat oefenen. Hier gaat heel wat tijd in zitten, maar hopelijk is dit het allemaal waard. Examens oefenen is ook heel belangrijk, er wordt namelijk in een examen een andere vraagstelling gebruikt dan bij methodetoetsen, dus is het fijn als je vaker geoefend hebt met de vragen.

 

• Vinden jullie het belangrijk om samen of individueel te leren?

Individueel leren is heel belangrijk, je examen moet je ook maken zonder hulp dus hier zijn we erg mee aan het oefenen. Toch is het fijn om naast de uitleg en het oefenen, het oefenexamen te bespreken met de vakdocent. Als je dit doet, zie je wat je fout hebt gedaan en wat je beter moet doen of waar je meer op moet letten. Ook is het bespreken van de toetsen in de proefwerkweken belangrijk, hier kan je uithalen wat je goed doet en dus nog weinig tijd aan hoeft te besteden of waar je juist tegen aan loopt en meer op moet gaan focussen.

 

• Hoeveel tijd besteden jullie gemiddeld aan een vak?

Dit ligt eraan, in de proefwerkweken besteden we per vak heel wat uren aan het leren. Ook plannen we 1 à 2 weken van tevoren onze proefwerkweekplanning. Zo kunnen we rustig opbouwen met leren en begrijpen we de stof beter. Toch is het altijd de dag van tevoren stressen, dan komen we thuis, drinken we iets en dan gaan we meteen leren. We leren dan tot we naar bed gaan met natuurlijk wel eten tussendoor. Als we ongeveer om 12:00 uur uit zijn in de proefwerkweek dan zou het goed kunnen zijn dat we tot 22:30-23:00 uur aan het leren zijn. In de weekenden van de proefwerkweken leren we misschien nog wel meer. We staan eerder op om te leren en gaan later slapen. Buiten de proefwerkweken maken we natuurlijk ons huiswerk gewoon.

 

• Hebben jullie nog tips of tops voor de examenleerlingen?

We kunnen hier nog niet echt veel over zeggen omdat we zelf nog niet geslaagd zijn. Als we geslaagd zijn, kunnen we hier meer over zeggen. Maar we denken dat eindexamens oefenen wel een goede manier is om je voor te bereiden op de examens.

 

• Wat is het eerste wat jullie gaan doen na de examens?

Op vakantie gaan, veel chillen en vakantiebaantjes. Dan doen we niks meer aan school en hopen we dat we geslaagd zijn. Misschien af en toe nog werken maar het gaat er bij ons om dat we niks meer aan school hoeven te doen en dat we alles rustig aan kunnen doen. Er komt dus hopelijk een leuke periode aan!


Groetjes Afra Maas (CH5B) en Silke Loeffen (CH5C)

 

... en aan Myron van Rooij (CV6A)

 

Als ik terugkijk op het profielwerkstuk dan kan ik zeker zeggen dat ik er tevreden mee ben. Het is erg zwaar en het kostte veel tijd, maar als je een leuk vak hebt, kun je er creatieve onderwerpen bij verzinnen, zoals jeugdcultuur, sprookjes of veganisme. Onderwerpen die jou interesseren of dicht bij jou staan zijn vaker leuker om te kiezen.  Je werkt dan namelijk met plezier.

Goed plannen is het belangrijkste van het profielwerkstuk. Ik raad daarom ook aan om op tijd een concept te maken van wat je wilt gaan doen. Wat voor een soort onderzoek ga je doen, hoofd- en deelvragen, enz. Hoewel een halfjaar veel lijkt, valt het eigenlijk erg tegen, tijd gaat namelijk veel sneller voorbij dan doet vermoeden.

Voor je het weet is het de dag van de presentaties. Je hebt alles voorbereid en een leuke poster gemaakt. Dit is het moment waar jij kan laten zien waar je mee bezig bent geweest het afgelopen halfjaar en wat je hebt geleerd. Na de presentaties kun je met een euforisch gevoel naar huis gaan. Het zit er op!

 

Myron van Rooij, cv6a

 

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.