PRIJSVRAAG

  Prijsvraag voor pizza's

  Ma perché la pizza ci piace così tanto?

  Het enthousiasme van alle leerlingen die meedoen en meegedaan hebben aan ons project 2cu, inspireert ons elke keer weer om voor de hele school nieuwe uitdagingen te bedenken. Net terug uit Italië, willen we iedereen de kans geven nog even die sfeer te proeven. Wat valt er te winnen en hoe? De winnaar mag met het hele gezin pizza's naar keus bestellen en wij laten ze bezorgen op het gewenste moment.

  Ga daarvoor naar onze website. Kijk daar eens goed rond en je zult zien dat de site regelmatig wordt aangevuld. Beantwoord dan onze prijsvraag.

  Verslag van ons bezoek aan Afragola.

  2CU project van Erasmus Plus

  Het 2CU project van Erasmus Plus draait weer op volle toeren. Na 2 virtuele uitwisselingen georganiseerd door Spanje en Nederland was het eindelijk weer tijd voor een echte reis! Dit maal op pad naar Italië, waar wij onder de rook van Napels in Afragola heel hartelijk zijn ontvangen. Van 14 t/m 18 maart  hebben 7 van onze leerlingen uit  3 mavo, 3 havo en 4 havo volop kunnen meedraaien met een fantastisch programma georganiseerd door onze collega’s van de middelbare school Pertini. Samen met leerlingen uit Litouwen, Spanje en Frankrijk hebben ze veel internationale ervaringen opgedaan. Wij zijn supertrots op onze leerlingen die zo goed hebben samengewerkt, gepresenteerd en zelfs bevriend zijn geraakt met leeftijdsgenoten.

  De nationaliteiten

  Samen met Litouwen, Frankrijk en Spanje zaten we in hotel Sannita. Er was een heel gezellige sfeer en iedereen sprak met elkaar. De Erasmus + groep was zo groot dat het eerst even schrikken was maar al snel merkten we dat dat niet nodig was. Iedereen deed zijn best om contacten te maken en nieuwe mensen te leren kennen. Elke dag aten we met zijn allen ontbijt en avondeten. De middagen gingen we samen met de Italianen lunchen bij Brame.

  Ondanks het verschil in taal en het soms gebrekkige Engels, hebben we veel vrienden gemaakt tijdens de reis. Je ziet 7 dagen lang, elke dag, dezelfde mensen dus was afscheid nemen daarna ook erg lastig. We hadden met iedereen een goede band opgebouwd en we konden goed met elkaar overweg. Wij, Nederlanders, hebben Engels als basisvak en dat verschil merkte je dan ook met de landen die daar geen tot nauwelijks les in kregen. Zo had Italië moeite met in het Engels communiceren, maar daar hielpen de Spaanse leerlingen mee. De Litouwers, Fransen en Spanjaarden konden allemaal goed Engels, als er iets niet duidelijk was kon google translate ook goed helpen. En werkte dat ook niet? Dan was er altijd nog een laatste en tevens leukste oplossing... Stroopwafels!

  Linde

  Dag 1

  Vandaag, maandag,  was het de eerste ochtend dat we zijn wakker geworden in Italië. Vandaag stond op de planning dat we als eerst met de bus naar de school gingen in Afragola. Toen wij en de andere 3 andere landen bij school aankwamen, werden we goed ontvangen door de scholieren en de directeur. Iedereen was heel vrolijk en positief, we kregen al meteen een rondleiding door de school. Waarbij ze ons verschillende lokalen lieten zien waaronder de computerlokalen en de gymzaal. Daarnaast hebben we een welkomsttoespraak gekregen van de directeur en de leerlingen. Bij deze toespraak zijn we 1 minuut stil geweest en met onze gedachten en medeleven bij de oorlog in Oekraïne. Dit was erg mooi en indrukwekkend. Rond de middag zat onze 1e schooldag er al weer op. Na school gingen we nog even lekker eten en ons alvast verheugen op dag 2. 

  Dieuwke

   

                   

            

  Dag 2 - Napels

  Op dag 2 van de reis gingen we naar de stad Napels. Dit was op dinsdag 15 maart. We reden rond 9 uur met de bus naar Napels. Midden in de stad hebben we een rondleiding gekregen, dit kregen we in het Engels.

  We zijn op die dag naar vele kerken geweest. Ook zijn we door straatjes gelopen die je zonder gids nooit zou zien. Het waren kleine schattige straatjes. De rondleiding heeft de hele ochtend geduurd en uiteindelijk liepen we met de hele groep naar een ander plein, hier splitsten we op om te gaan lunchen. We zijn gezellig met de Nederlandse groep gaan eten. Hierna zijn we met zijn allen naar Royal Palace of Naples geweest. Dit was een erg mooi paleis en binnenin was een grote tuin. Hierna hebben we allemaal zelfstandig rond mogen lopen in de stad zelf. Rond 19 uur hebben we een wandeling gemaakt langs het water. Om 20 uur gingen we avondeten. Hierna gingen we terug naar het hotel en waren we allemaal kapot.

  Lieke

  Dit was de tuin van het paleis

  Dag 3

  Vandaag gingen weer naar de school. Kwart voor 9 moesten we verzamelen in de lobby van het hotel. Toen de bus er was gingen we eerst naar een kerk toe. Daar hebben we een rondleiding gehad door de kerk. En we hebben in de bibliotheek gekeken en daar stonden heel veel boeken over het geloof. Na dat we de rondleiding hebben gehad zijn we naar gemeentehuis geweest van Afragola. We hebben een speech gekregen van de burgermeester. Na de speech zijn we naar de oude vergaderzaal gegaan en hebben we wat te drinken en een hapje gekregen. Toen liepen we terug naar school en hadden de leraren overleg. Na een uurtje waren de leraren klaar en gingen we naar het restaurant om te eten.

  Nadat we hadden gegeten gingen we weer naar school en gingen we presenteren. De presentatie ging over stereotype in reclame van de verschillende landen. En we hebben daarna een Kahoot gedaan om te kijken of we goed hadden opgelet. Toen elk land was geweest gingen we weer terug naar het hotel en gingen we ons even opfrissen, en gingen we eten in het restaurant naast ons hotel. Rond tien uur waren we allemaal klaar, gingen we terug naar het hotel en gingen we naar bed toe.

  Amy

  Dag 4 - Pompeii

  Vandaag moesten we redelijk op tijd opstaan, want we gingen met de bus naar Pompeii. Pompeii is een dorpje dat in 79 na Christus is overstroomd met lava en een aantal jaar geleden opnieuw is opgegraven. Toen we daar aankwamen werden de landen in 2 groepen verdeeld, in de Engels en Frans sprekende groepen. Daarna werden we rondgeleid door een deel van Pompeii. Het is zo groot dat je nooit alles in 1 dag zou kunnen zien.

   

  Het was erg leuk om een rondleiding te krijgen, want daardoor kreeg je echt een beeld van hoe het stadje er vroeger uit zag. We kregen bijvoorbeeld uitleg over dat wanneer een gebouw een streep in de grond had, voor de deur, dat het dan een winkel was. Als dat niet zo was, was het een huis. Dit was onze dag in Pompeii, het was erg interessant om te zien en ik zou graag nog een keer terug willen om meer te zien.

  Elinn

   

  Nadat we naar Pompeii zijn geweest, reden we door naar Sorrento met de bus. Onderweg genoten we van de prachtige uitzichten over de zee. Sorrento is een havenstad op een schiereiland in de buurt van Napels. Toen we daar aankwamen kregen we 2,5 uur vrij tijd om te shoppen in deze stad. Wij als groepje Nederland zijn toen een restaurantje gaan zoeken midden in het toeristische gedeelte van Sorrento. Na het eten zijn we souvenirtjes gaan kopen voor de familie. Later kwamen we als grote groep weer samen en zijn we met zijn allen weer naar het hotel gegaan. Het was een heerlijke dag!

   

  Dag 5

  Onze laatste ochtend hebben we op school doorgebracht. We hebben vragenlijsten ingevuld in groepjes die gingen over social media. De antwoorden daarvan hebben we online op een Padlet ingeleverd en besproken. Uiteindelijk hebben we van onze antwoorden samen met onze groepjes een podcast gemaakt. Zoals gewoonlijk hebben we weer heerlijk geluncht in het restaurant Bramé. Toen we terug aankwamen op school kregen wij onze certificaten uitgereikt door de directeur van de school. Het was een grote eer om hier aan mee te mogen doen! Tegen het eind van de middag hebben we op school nog een eind enquête ingevuld. Deze enquête ging over onze ervaringen over de reis. Na de vragenlijst hebben we onze posters gepresenteerd die we hadden gemaakt over de oorlog die er gaande is. Bij de presentatie hebben we uitleg gegeven over wat wij vinden van deze oorlog en hebben we onze ‘slogan’ die op de poster stond uitgelegd. Toen de laatste avond aanbrak kregen we nog een mooie speech van de directeur en Lina een van de Franse docenten. Met veel nieuwe ervaringen en vriendschappen die gemaakt zijn gingen we eten en feesten! Even heerlijk dansen en met z’n alle genieten van de laatste avond…Eenmaal terug in het hotel heeft het feestje zich nog even voortgezet in een van onze slaapkamers.

  Claire

   

  Wil je ons blijven volgen en meer van ons project weten, kijk dan op de website:

   https://ccu2cu.wixsite.com/2019 

  Het team Internationalisering Grave

   

       

  Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.