23-02-2022

Gastles van auteur Chinouk Thijssen

Afgelopen vrijdag, 18 februari, was het feest op het Merletcollege in Grave. Via de Schrijverscentrale en in het kader van de Literatour (zo’n tachtig auteurs brengen een bezoek aan scholen in Nederland) kwam de Young Adult-thrillerauteur en kinderboekenschrijfster Chinouk Thijssen die ochtend in de klas. Twee mavo 3 - klassen en twee havo/vwo -3 klassen kregen achtereenvolgens een lesuur lang de gelegenheid om met deze enthousiaste schrijfster te praten. Alle leerlingen waren goed voorbereid en aan de hand van hun vragen vulde de schrijfster de gastles in.

De vragen hadden betrekking op haar boeken, het schrijfproces en de auteur zelf. Ze varieerden van: ‘Hoe verzint u de namen van uw personages?’ en ‘Heeft u wel eens een writer’s block gehad?’ tot persoonlijke vragen als :’Wat zou u geworden zijn, als u geen schrijfster geworden was?’

Chinouk Thijssen ging overal heel serieus, eerlijk en uitgebreid op in.

Het was mooi om te zien, dat ook de wat bescheidener leerlingen zich erg aangesproken voelden en vragen stelden. De gastlessen waren behoorlijk interactief, zodat zich die ochtend regelmatig heel mooie gesprekken  ontsponnen tussen de auteur en de leerlingen.

Na afloop konden leerlingen hun (meegebrachte) boeken laten signeren, daar werd gretig gebruik van gemaakt. Normaliter gaan leerlingen als de bel aan het eind van de les is geweest, graag meteen naar buiten, nu bleven leerlingen hangen om zo lang mogelijk vragen te stellen en hun ideeën en ervaringen over boeken (lezen) met Chinouk te delen. De auteur gaf deze leerlingen ook nog tips over boeken (van andere auteurs), deze titels werden meteen genoteerd!

 

De leerlingen hebben veel opgestoken in deze gastles:

  1. Jaag je dromen na!
  2. Iedereen is de moeite waard!
  3. Lezen is leuk!

De docenten Nederlands van het Merletcollege in Grave zien alweer uit naar een beschrijversbezoek in 2023!

 

Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.