Leerlingen van het Merletcollege in Grave brengen tijdens de kerstdagen licht en kleur naar woon/zorg complex Catharinahof!

 

Wat begon bij een maakopdracht voor het vak techniek is nu uitgegroeid tot een maatschappelijke actie waar jong en oud aan samenwerken. Leerlingen van het Merletcollege in Grave gaan de uitdaging aan, om nog voor de kerst, 60 planttafels te maken en af te leveren aan bewoners van woon/zorg complex Catharinahof in Grave. De bewoners zijn inmiddels zelf ook betrokken bij deze uitdaging en leveren een creatieve bijdrage aan het productieproces. Veel partijen werken samen om deze actie tot een succes te maken. Dit is één van de kerstacties die in deze periode op Merletcollege worden georganiseerd. Met elkaar, voor elkaar!

 

Planttafels, we hebben er allemaal wel een aantal in huis. Echter de tafels die nu op het Merletcollege in Grave in productie zijn werd een mooi project met een bijzonder verhaal. Initiatiefnemers docent Peter Kuijpers en collega Paul Lamers zijn hierover enthousiast. Kuijpers: “Je wilt leerlingen enthousiasmeren en verleiden voor techniek en het belang van maken. Wanneer je een praktijkopdracht ontwikkelt zoek je naar hoe dit context kan krijgen voor leerlingen. In dit geval is het samen werken aan realiseren van een gezamenlijk doel in de eigen regio een waardevolle context. Zeker wanneer je dat koppelt aan de actualiteit van de corona-aanpak. Het verbinden van twee generaties is dan een volgende en logische stap. Met elkaar, voor elkaar. Hoe mooi is dat.”

 

 

Ja, ik doe mee.

De challenge is in samenwerking met Anke Liefrink, activiteitencoördinator Evenementen en Ariadne van Haren, activiteitenbegeleidster bij woon/zorg complex Catharinahof. Beiden verzorgden de eerste presentatie en officiële aftrap voor leerlingen van het Merletcollege. Liefrink vertelt: “De actie vinden we top omdat het samenwerken aan een gezamenlijk doel is. De verbinding tussen jong en oud en het voor elkaar iets kunnen betekenen, dat is zeker zo belangrijk in deze tijd. Het is natuurlijk gewoon heel leuk dat we samen een mooi product leveren.”

 

 

 

Iedere leerling wordt gezien op het Merletcollege in Grave.

Als je de school binnenkomt kun je er ook niet omheen. Er is een logo ontworpen en middels posters worden leerlingen warmgemaakt voor de challenge. Door de overzichtelijke omvang van de school is al snel iedereen op de hoogte van de kerstactie. Leerlingen van het Merletcollege uit Grave en de regio hebben bekenden die in het woon/zorg complex wonen. Dat motiveert!

Op een poster met thermometer wordt er dagelijks geregistreerd hoeveel planttafels er al gereed zijn. Zo blijft de gehele school op de hoogte van de actie. Wat begon met één klas is op spontane wijze uitgegroeid van een klein naar groter project. Leerlingen van de brugklas zijn gestart met het maken van kerstkaarten. Dus als er leerlingen willen aanhaken dan is dat zeker mogelijk.

De leerlingen hebben de lat hoog gelegd; ‘We willen 60 bewoners van woon/zorg complex Catharinahof in Grave een prachtig kerstgeschenk bezorgen’.

 

Lichtpuntje in de donkere dagen.

Kuijpers werd door Jeanne van Lith van ‘BOEKV(R)OUWEN uit Escharen benadert of ze mochten deelnemen aan de actie. “Natuurlijk kan dat!” was de reactie van Kuijpers. Lith vertelt: “Dit jaar is er helaas geen kerstmarkt in woon/zorg complex Catharinahof. Wij vinden het toch belangrijk om een klein lichtpuntje te kunnen zijn of geven in deze dagen. Toen hoorden we van het kerstproject dat het Merletcollege was gestart. Wij vinden het erg leuk daar een bijdrage aan te mogen leveren met 60 boekvouwcadeautjes. We hopen zo voor bewoners van woon/zorg complex Catharinahof een klein lichtje te zijn in deze sombere, donkere dagen en het verbinden van jong en oud hierin!”

 

Samen klaren we de klus!

Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor het maakproces. Om de basis van het product goed te leren heeft iedereen eerst een eigen planttafel gemaakt. Daarna kregen ze inzicht in de opzet en werking van een productieproces. Hoe kun je een product in grote oplage produceren? In het technieklokaal is een heus productieproces ingericht, ambacht en techniek komen hier samen. Er wordt netjes en zorgvuldig afgemeten, gezaagd en bewerkt. De taken zijn verdeeld in het lokaal en de leerlingen kijken welke taak er bij hen past. De verantwoordelijke leerling voor de logistiek heeft het er maar druk mee; “Rustig, rustig, ik kom eraan!” Er staat een leerling bij de boormachine, deze taak heeft hij op zich genomen. “Kijk, het gaat vet goed meneer!”

 

Met elkaar én voor elkaar in de regio.

Wonen, zorg, ontspanning en plezier lopen in woon/zorg complex Catharinahof naadloos in elkaar over. Dat maakt Catharinahof niet alleen uniek, maar tegelijk ook heel dichtbij. Er wordt verbinding gemaakt tussen mensen; Jong en oud, professional en vrijwilliger werken er aan een maatschappij die 'goed voor elkaar' is. Dat merk je aan alles.

Al snel na de start van de challenge werd duidelijk dat de bewoners zelf ook graag een bijdrage willen leveren. Tijdens de atelierochtenden (Klavertje Groen) wordt er aandacht besteed aan de kerstchallenge en worden de bladen van de planttafels door bewoners gedecoreerd. Deze worden daarna weer door de leerlingen op het onderstel gemonteerd. Een bewoner vertelt enthousiast: “Wat mooi dat we mee kunnen helpen. Op deze manier doen we het echt samen. Wel coronaproof natuurlijk…”

Er is veel aandacht voor de actiefoto’s van leerlingen en bewoners. Deze worden gedeeld door de twee locaties. Nieuwsgierig bekijken leerlingen de foto’s op het grote scherm.

“Hé, die mevrouw ken ik!”, roept een leerling. Ook op woon/zorg complex Catharinahof hangt een poster met thermometer voor de tussenstanden. Zal het ons lukken?

 

De kunst van het verpakken.

Voordat een planttafel, kerststukje, kerstkaart en boekvouwcadeau uiteindelijk wordt afgeleverd bij woon/zorg complex Catharinahof maakt het nog een stop bij het leslokaal van Dienstverlening & Producten. Rollen folie en linten staan hier klaar voor de leerlingen van de bovenbouw. Zij verpakken professioneel en met grote zorg alle werkstukken tot 60 feestelijke kerstpakketten.

 

Gemeente Grave enthousiast.

Naast het Merletcollege en woon/zorg complex Catharinahof is de gemeente Grave ook onderdeel van de samenwerking. De gemeente Grave ondersteunt en maakt het mogelijk dat er fleurige kerststukjes aan het kerstpakket worden toegevoegd. Deze worden bij de lokale bloemenwinkel Lavendel ingekocht. (Onder het motto; ‘support your locals’). Wethouder Anja Henisch voegt nog toe: “Ik ben erg enthousiast over dit mooie initiatief. Het bevestigt het belang en kracht van verbinden en samenwerken. Samen klaren we deze klus.”

 

Alles voor een glimlach.

Ruim voor de kerst zullen de kerstgeschenken bij woon/zorg complex Catharinahof worden bezorgd. Leerlingen vragen of ze mee mogen, maar er wordt vanzelfsprekend zorgvuldig afgewogen wat past en kan om dit coronaproof te organiseren!

Afgaande op de eerste reacties wordt dit initiatief erg gewaardeerd door de bewoners. De cadeaus krijgen beslist een mooi plekje in de appartementen, dat kan niet anders. Op deze wijze dragen we samen bij aan warmte en aandacht die zoveel goed kan doen. En wie weet ontvang je een mooie glimlach... Wie wil dat niet in deze moeilijke tijd?

 

                

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.