Wethouders testen met leerlingen gezonde pindakaas

 

In het kader van het thema ‘Gezonde School’ namen alle tweedeklassers van het Merletcollege Grave op dinsdag 5 november deel aan het Nationale schoolontbijt.

 

De aula van de school was omgetoverd in een ontbijtzaal. Op de tafels lagen alleen gezonde producten, zoals volkoren brood, magere kaas (30+) en halfvolle melk. Nadat de leerlingen waren toegesproken door hun directeur en wethouder Ben Peters, werd het ontbijt geopend.

 

Wethouder Peters en zijn collega Rick Joosten sloten aan bij de leerlingen en prikten een vorkje mee. Tijdens het eten spraken zij met de leerlingen over gezonde voeding en over ontbijtgewoonten.

 

Het Merletcollege Grave wil graag het vignet ‘Gezonde School – Voeding’ toegekend krijgen. Daartoe worden allerlei activiteiten georganiseerd die passen binnen de vier pijlers van de Gezonde School: educatie, signalering, schoolomgeving en beleid.

 

Het Nationale schoolontbijt sluit mooi aan bij de pijler educatie. Tijdens de biologielessen van Antoinet van Berkel hebben de tweedeklassers van alles geleerd over het thema 'voeding en vertering'. Bij het ontbijt werd het geleerde in de praktijk getest: is dat eigenlijk wel lekker, gezond ontbijten? Daar werd verschillend over gedacht. De pindakaas viel, na de tuinkers, het minst in de smaak bij leerlingen, docenten en wethouders. En ontbijtgranen zonder suiker zijn voor de meesten ook wel even wennen… Er waren echter ook leerlingen die alle gezonde producten met smaak naar binnen werkten.

 

Na afloop moesten de tweedeklassers een evaluatie invullen: welke theorie van de biologielessen zag ik terug bij dit ontbijt? En wat ga ik thuis voortaan anders doen, nu ik weet wat gezond en ongezond is?

 

Uit een enquête blijkt dat bijna alle tieners in de gemeente Grave elke ochtend ontbijten. Dat is een heel goede start van de dag! Wellicht dat het geleerde bijdraagt aan (nog) gezondere ontbijtgewoonten. Maar dat dit Schoolontbijt geen fans van gezonde pindakaas heeft opgeleverd, dat is wel zeker!

 

Ineke van der Meijden

directeur Merletcollege Grave

 

 

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.