05-03-2021

Het huis op z’n kop voor de techniekles

Leerlingen van groep acht van de basisschool moeten zich binnenkort gaan inschrijven voor vervolgonderwijs. De brugklassers die vorig jaar voor het Merletcollege hebben gekozen zijn nu druk bezig met het maken van een kettingreactie thuis. Huisdieren, broertjes en diverse meubelstukken dienen als hulpmiddel in deze opdracht.

Door het thuisonderwijs hebben de leerlingen de afgelopen tijd letterlijk niets meer om handen en doen veel theorie. Met de huidige opdracht die nu onder leerlingen van leerjaar 1 van het Merletcollege in Cuijk en Grave is verspreid is er even pauze van de online lessen. Geen online les maar lekker bouwen samen met familie en vrienden. Binnen en/of buiten.

Kettingreactie

Een kettingreactie is een actie die wordt veroorzaakt door een vorige actie; actie-reactie. Een kenmerk van een kettingreactie is dat een aantal acties nieuwe acties uitlokken. Bijvoorbeeld een dominosteen die een andere dominosteen omgooit, deze dominosteen laat een knikker rollen. Kortom, een ketting van reacties.

Peter Kuijpers, docent techniek vertelt: “Een kettingreactie is het omgekeerde van corona. Immers bij corona moeten we juist een kettingreactie doorbreken.” Dit vertelt hij ook in de introductie van de opdracht. Hij wil zo de verbinding maken tussen de actualiteit en de wereld van techniek. “We leiden immers de makers van morgen op”, voegt Kuijpers daar nog aan toe. Of je nu voor de bouw, zorg of groene sector kiest; overal neemt techniek een steeds grotere rol in.

Het plezier straalt van de vele filmpjes af! Hieronder een compilatie van de vele video's en de bekendmaking van de beste kettingreacties van de klas. 

 

De top 10 van de leerlingen uit Grave is hier te bekijken: https://www.youtube.com/playlist?list=PLA6XmWLURdeUflYz5ovVM6AN2lu13h-1d

 

 

Kettingreacties van leerlingen Merletcollege Cuijk:

Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.