19-05-2022

Technasium-leerlingen pakken samen de handschoen op: Stop Voedselverspilling!

Binnen het Technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen werkten de leerlingen van het Merletcollege in Cuijk de afgelopen twee maanden aan hun ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. Op 17 mei pitchten ze hun uitwerkingen op de Floriade Expo in Almere, samen met leerlingen van andere Technasium-scholen.

Het is niet voor niets dat de leerlingen dit probleem zo serieus nemen: voedselverspilling is een levensecht probleem. Zo belandt in Nederland een kwart van al het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak: een kilo of 34 per persoon per jaar. Dat is niet alleen onacceptabel zo lang er mensen zijn die honger moeten lijden, het zorgt ook voor onnodige uitstoot van broeikasgassen, meer afval en verlies van economische waarde. 

Zo’n 370 leerlingen van verschillende Technasium-scholen uit Nederland deden dit jaar mee aan deze ontwerpopdracht. Ze kwamen met fantastische oplossingen om het weggooien van voedsel tegen te gaan. Op 17 mei was de prijsuitreiking van dit Technasiumproject 'Stop Voedselverspilling'.

 

Prijs voor het Merletcollege

Meer dan 40-technasiumleerlingen van vier verschillende scholen kwamen samen op de Floriade. Ze mochten hun idee pitchen in het World Food Pavilion en maakten hier een presentatie en video voor. Het leverde opmerkelijke en creatieve ideeën op waaruit een vierkoppige vakjury vervolgens de winnaars geselecteerd heeft.

Drie fanatieke meiden kwamen met het idee voor een slimme stikstof koelkast. Hiermee weet je via een app welke producten er die dag opgegeten moeten worden. De tweede prijs sleepten een ander groepje leerlingen van Merletcollege binnen met hun prototype van een dry-misting fruitschaal. Door de nevel die over het fruit verspreid wordt blijft het fruit vers.

 

Meer weten over het Technasium op het Merletcollege? Neem dan een kijkje op: https://www.merletcollege.nl/cuijk/onderwijsaanbod-cuijk/technasium

Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.