Technasium

Onderzoek & ontwerpen

Ben je een nieuwsgierige, creatieve havo- of vwo-leerling? Iemand die graag wil weten hoe iets in elkaar zit of werkt? En vind je het een uitdaging om steeds betere oplossingen te verzinnen? Dan past ons Technasium in Cuijk helemaal bij jou. Nee, je hoeft er geen techneut voor te zijn. En ja, het is ook leuk voor jou als meisje!

Liever zelf doen? 

Niet alleen maar luisteren en uitleg krijgen, maar zelf kijken, (be)studeren, denken en dan doen: dat is het Technasium. Met moderne middelen en technieken zoek je oplossingen voor praktische problemen. Vaak doe je dat aan de hand van een echt bestaand probleem, waar een bedrijf of organisatie mee te maken krijgt. Dat kan een puur technisch probleem zijn. Maar veel vaker spelen allerlei vakgebieden een rol. Zoals gezondheid, milieu, taal en communicatie.

 

Wat kun je ermee?

Het Technasium is je beste voorbereiding op een meer technische vervolgopleiding. Je kennis van techniek komt op een hoog niveau. Kennis die je ook toe kunt passen in de praktijk. Bovendien leer je samenwerken. Oplossingen zoeken. Zelfstandig werken. Plannen en organiseren. Informatie verzamelen en werkprocessen overzien. En natuurlijk presenteren. Want van elk project doe je verslag aan je klasgenoten en opdrachtgever. Allemaal vaardigheden die in de 21ste eeuw belangrijk zijn voor je studie en je beroep.

In de eerste klas (havo/vwo of vwo) maak je 2 uur per week kennis met het Technasium, vanaf klas 2 is het aan jou of je ervoor kiest. Vanaf dan heb je 5 uur Onderzoek & Ontwerpen (O&O) in de week. O&O is het vak van ons technasium.

 

Over actuele projecten lees je hieronder...

Technasium-leerlingen pakken samen de handschoen op: Stop Voedselverspilling!

17-05-2022

40 leerlingen van vier verschillende technasium-scholen kwamen dinsdag samen om hun ideeën te pitchen.

Lees meer

Onderzoek naar woningen in Uden

30-03-2022

De opdracht is om zes grondgebonden woningen te ontwerpen achter de Scapino in Uden. De ruimte die wij krijgen is het totale plot minus een Scapino winkel van 800 / 850 m2. Omdat je dan ook nog te maken hebt met bouwmuren worden wij geadviseerd 1000 m2 grond aan de marktzijde te reserveren voor Scapino. Op de rest van het plot mogen wij ons plan maken.

Lees meer

Algenreactor maken

16-03-2021

Hoe kunnen we in één week zoveel mogelijk algen kweken? Lees hier het verslag van dit technasiumproject van klas 4 (havo en vwo)

Lees meer...

 

Maquette bouwen: Kiekuut scheepswrak

18-11-2021

Wij zijn van het Merletcollege in Cuijk en hebben de opdracht gekregen om een maquette te maken van de boot de Kiekuut. De Kiekuut is een scheepswrak dat de duikvereniging Atlantis, de duikvereniging van de brandweer, de gemeente én Ronnie van Valkenburg ten water hebben gelaten bij de Kraaijenbergse plassen in Beers

Lees meer...

Project: Tiny mantelzorgwoning

14-10-2021

Maandag 11 oktober zijn Wynand en Wouter van Companen bij ons op school geweest. Companen is de opdrachtgever voor het project Tiny mantelzorgwoning. Bij dit project zijn wij, leerlingen van het Merletcollege bezig met het ontwerpen van een Tiny house voor mensen die mantelzorg nodig hebben.

Lees meer...

 

Netwerkproject: stop voedselverspilling

16-07-2021

Zo’n 300 technasium-leerlingen van vijf scholen uit Netwerk Midden-Nederland zijn dit voorjaar gestart met een O&O-project rond het thema voedselverspilling.

Lees meer...

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.