07-06-2023

Verslag Uitwisselingsreis Mirepoix

Door het team internationalisering

Aankomst en kennismaking met het gastgezin

Op woensdag 12 april jl. vlogen tien leerlingen van het Merletcollege, onder begeleiding van twee docenten, naar Mirepoix in Zuid-Frankrijk. De leerlingen, allen derdejaars, variërend van kader tot vwo-niveau, waren klaar voor de aftrap van hun buitenlandavontuur.  Na wat perikelen op Schiphol en vertraging in Toulouse op het treinstation (zie foto) kwamen we in de avond aan op een klein stationnetje in het landelijke Pamiers waar
de Franse leerlingen ons samen met hun ouders en docenten al stonden op te wachten. De eerste kennismaking met het gastgezin was best spannend. Twee van onze leerlingen verbleven in het internaat op het schoolterrein, ook een hele ervaring.

 

Introductieprogramma en verkenning van de omgeving

Om het ijs te breken en om met elkaar in gesprek te komen, was er de volgende dag een introductieprogramma met veel leuke spelletjes waarin onze leerlingen samen met een groep Spaanse leerlingen door hun Franse leeftijdgenoten werden uitgedaagd. Het oorspronkelijke idee was een aantal lessen bij te wonen, maar door stakingen in Frankrijk ging dit helaas niet allemaal door. De rest van de dag hebben we dan ook het grote schoolterrein verkend met z’n verschillende gebouwen, een atletiekbaan en dat alles omgeven door de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën. A midi aansluiten in de rij bij de schoolkantine voor een echte Franse warme maaltijd. Een heel spektakel. Verder nog een korte eerste kennismaking met het historisch stadje Mirepoix dat op loopafstand van de campus ligt, alvorens de schooldag om 5 uur af te sluiten.

Activiteiten en excursies

Op vrijdag zijn we met de Spanjaarden samen naar het Parc de la Préhistoire in Tarascon-sur-Ariege gegaan. Hier mochten we onder andere speerwerpen en grottekeningen maken. Daarnaast zijn we in een interactief museum geweest en hebben we gezien hoe men vuur maakte in die tijd.


Tijdens het weekend verbleven de leerlingen allemaal bij hun gastgezinnen. Zij mochten met hun buddy oftewel ‘correspondant ‘samen bepalen hoe zij het weekend in gingen vullen. Sommigen zijn op pad geweest met de auto en anderen zijn te voet de buurt gaan verkennen. Ze hebben elkaar gedurende deze dagen nog wel opgezocht voor een drankje op het terras!


Op maandag weer terug op school. We mochten een Franse geschiedenisles volgen en een les Engels. De groep werd dus opgesplitst. Hierna kregen we een les over verkeer en alcohol. De leerlingen kregen een VR-bril op, waardoor het leek alsof je dronken was. Zie dan maar eens langs een rechte lijn te lopen!  De aanwezige politie liet aan de hand van simulatie in een echte tollende auto zien hoe het is om over de kop te slaan.

In de middag naar de plaatselijke kleurrijke regionale markt waar in groepjes van alles moest worden gezocht en gekocht voor een habbekrats. De Franse leerlingen vertelden in middeleeuwse kledendracht vol trots over de rijke geschiedenis van hun stadje.
Daarna hebben we nog een rondleiding op de hogere technische afdeling van de scholengemeenschap gekregen, waarbij de focus op innovaties in de recycling van plastic lag. We kregen allerlei apparaten te zien door studenten ontwikkeld en 3d geprint om bijvoorbeeld plastic om te smelten. Het op school verzamelde plastic afval zoals petflesjes wordt terplekke in dit onderwijsproject verwerkt.

Ten slotte brachten we op dinsdag met het hele internationale gezelschap een bezoek aan Carcassonne, de compleet ommuurde en ook grootste middeleeuwse vestingstad van Europa. Na wat groepsopdrachten, aangestuurd via een toeristische app, was het de hoogste tijd om souvenirs voor thuis te kopen en wat versnaperingen voor de terugreis in te slaan.

Nadat we de koffers weer hadden gepakt en waren uitgezwaaid door de achterblijvers bij de bus voor de schoolhekken, was op woensdag de week alweer rond. Op naar Schiphol waar de ouders onze dappere avonturiers met open armen ontvingen, klaar om naar allerlei belevenissen en ervaringen te luisteren.

Team Internationalisering

 

Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.