01-04-2024

Over de muur, sfeerimpressie Berlijn

Wer mauert hat's nötig!

Of onze leerlingen deze geweldige spreuk nog opgevallen is bij hun bezoek aan het Asisi Panorama die Mauer, is de vraag. Het was inmiddels dag drie van hun verblijf in Berlijn en vele uitspraken waren al uit uit hun brein ontsproten. "Krijgen we nou weer een panorama te zien" was op dat moment begrijpelijk.  We hadden net van het uitzicht genoten op Panoramapunkt Potsdamer Platz, naar boven gebracht met de snelste lift van Europa en op dag één en twee hadden we de hoogte gevonden in de Fernsehturm en de Siegessäule. Binnen bij Asisi bleek het grote doek met scènes uit de tijd van de muur te veel voor de spanningsboog. Nauwelijks hadden we de woorden uitgesproken dat hun vrije tijd begon als ze het gezien hadden of we hadden de hele zaal voor ons alleen.

Niet verwonderlijk, want in de ochtend hadden we ook al Sachsenhausen bekeken. Geen onvertogen woord hebben we daar gehoord, niemand die er ook maar aan dacht om te eten of drinken. Met gepaste eerbied liep onze jeugd door de geschiedenis en zag dat er daar zelfs twee rijen dik muren stonden. Het kwam binnen. 

Dan snap je hun drang naar vrijheid 's middags nog beter. Om de hoek bij onze koffiepauze in Kaffee Einstein, zagen we sommigen nog achter de zandzakken van Checkpoint Charlie voor een fotomomentje.

Nu we het toch over de muur hebben, kunnen we wel verklappen dat Rik, onze chauffeur, het gevecht om het geluid in de bus ruimschoots verloren heeft. Voor de eerste keer in Berlijn op een vierdaagse reis met pubers én een nieuwe bus, deed hij er drie dagen over om zijn favoriet 'Over de Muur' door de hele bus te laten klinken. Toen hij dacht het eindelijk gevonden te hebben, zagen wij voor de zoveelste keer de tv schermen open en dicht klappen. Afwisselend met blauw licht, zwart beeld of gruis. Alleen voorin was het lied goed te horen. Daardoor verlangden we bijna terug naar de geluidsbox van de jongens.

Op dag twee was het haasten van de koepel van de Reichstag naar het laser gamen waar ze helaas niets te eten bleken te hebben, maar wel een Penny in de buurt. En de laatste avond in Berlijn sloten we af met een bezoek aan de disco Matrix. Even lekker losgaan en alle indrukken van Brandenburger Tor, Berliner Dom, Holocaust Monument en Stadion van je afzetten.

In het programma hebben we kunst, cultuur en geschiedenis afgewisseld met ontspanning. We hebben geluisterd, gekeken, bewonderd, lekker gegeten, samen gelachen en goede gesprekken gehad.

Verder laten we in Berlijn wat in Berlijn gebeurd is. Alleen nog dit: Berlin war wieder eine Reise wert!

Begeleiding Berlijnreis Bea, Bub, Dos, Kup

Terug naar overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om het gebruiksgemak van de site te verbeteren, statistieken bij te kunnen houden en inzicht te krijgen in het bezoek gedrag.